torsdag 12. februar 2009

Hvordan barn og unge bruker internett

Da jeg begynte å sette meg inn i dette temaet om hvordan barn og unge bruker internett, tenkte jeg at dette kan jeg ganske mye om, jeg vil nok ikke noen store overraskelser. Jeg er relativt ung, 26 år, er lærer på ungdomsskolen, studerer IKT, bruker MSN osv. Alt i alt mener jeg selv at jeg henger relativt godt med i svingene, men da jeg forsket litt mer på området innser jeg at jeg er naiv og at det er mye som skjer i barn og unges internett verden som jeg ikke vet noe om.

Denne nye innsikten fikk meg til å innse at vi som foreldre og lærere virkelig må sette oss inn i hva ungene driver med på nettet. Da det var snakk om at unger/ungdommer gikk inn på internett på en side som kalles deiligst.no og ga poeng på kroppene til hverandre tenkte jeg at det må være å overdrive. Klikk på linken og se om du lar deg sjokkere, eller kanskje du var klar over at denne typen aktiviteter er vanlig på nettet i dag? Som lærer og forelder blir hvertfall jeg bekymret.

http://deiligst.no

Det er absolutt ikke et poeng for meg å spre den type nettside som linken fører til. Jeg var usikker på om det var en god idé og nevne den her i det hele tatt, men jeg mener at hvis foreldre og lærere ikke har anelse om at den typen sider finnes og tydeligvis brukes over en lav sko bør de bli klar over det...

Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos(1) sier at internett er den største arenaen for overgripere i dag, dette til tross for at norsk lov også gjelder på internett! Det at både barn og overgripere føler seg veldig anonyme på internett er en ulempe. Det fører til at overgripere tør å tøye strikken lengre enn ute i samfunnet ellers og barn tenker at de er anonyme og i sin egen lille verden når de er på internett. det er nok de færreste av dem som reflekterer over at hvem som helst i hele verden kan se bildene av dem som de la ut av seg selv og venninnen på badestranda for eksempel. Ludvigsen mener at en av de beste måtene å verne barna på er å lære dem å selv bli kritisk til hva de er med på og hva de publiserer på nettet.

Redd Barna har laget noe de kaller "nettvett regler". Dette er regler som skal gi barn tips til hva som er lurt å tenke på når en er på nett. Du kan selv lese tipsene her:
http://www.reddbarna.no/default.asp?V_ITEM_ID=14968

Noen av momentene i reglene er at barn bør være anonyme og ikke nevne hvor de bor eller hva de heter på nette overhode, at de bør huske at folk kan lyve om hvem de er, at de ikke bør møte folk de kun har snakket med på nettet uten en voksen osv.

Noen mener at disse nettvett reglene kan være direkte farlige for barna. SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg sier til dagsavisen.no, at forskning viser nemlig at anonymitet fører til en mer uhemmet og uansvarlig atferd. Anonymbaserte nettsamfunn, der brukeren ikke oppgir eget navn og bilde, er klart mer vågale enn andre og mer åpne samfunn.

En annen kritiker til reglene er Elza Dunkles som har skrevet doktorgrad om barn og unges nettbruk. – Ikke bare blir barna på denne måten fortalt at nettet er noe farlig de skal passe seg for. Når ungene opplever at de strenge reglene ikke passer inn i deres sosiale, digitale hverdag, blir det en oppfordring til et skjult liv, mener Dunkels.
Begge meningene ble ytret i Dagsavisen.no 14.10.08.(2)


Nysgjerrig på dette måtte jeg selv se hva mine elever i 8. 9. og 10. klasse mente om nettvett reglene og de ytret individuelt (uten å vite hva de andre skrev om det) at de hadde hørt begrepet, men de færreste hadde giddet å se hva de innbar. Dette er selvsagt ikke en representativ gruppe alene, men noen av poengene som nevnes over ble tydelig illustrert av elevene selv.


Det ble også tydelig for meg etter min egen lille undersøkelse at i dag er det relativt vanlig at barn og unge er på logget nettsamfunn ol. hele dagen og går til å fra datamaskinen døgnet rundt. Bjørn-Richard Monsen i Redd Barna nevner at i dag er internett en full verdig sosial arena for barn og unge. De forelsker seg, får venner, mobber... og bruker masse tid på nettet generelt.


Det jeg er i tvil om at barn og unge er klar over er at det er ikke bar bilder som illustrere "flørtende, provoserende atferd" som kan distribueres som tilfredsstillende materiale for overgripere. I følge Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos(1) er det nå et problem at folk endrer bilder, lager overgreps materiale av bilder som absolutt ikke er provoserende i utgangspunktet. Problemet med det igjen er at overgriperene bruker disse blidene til å fortelle seg selv at det de tenker er ok og normalt. Jeg skal ikke gå lengre inn på det her.



I Norge i dag har vi en tips linje hvor uakseptable atferd på internett kan ringes inn. denne ble startet av redd barna i 1996 og i 2004 overtok Kripos ansvaret for linjen. Vi har også et "Stopp filter" på internett som telenord og Kripos opprettet sammen for å hindre at norske brukere fikk tilgang på nettsider som inneholdt overgreps materiale av barn eller lignende ulovlige ting. Denne siden vises 15-20 000 ganger i døgnet i Norge... (1) Det betyr ikke nødvendigvis at noen har foretatt en ulovlig handling, men søket er hvertfall stoppet som en preventiv handling.


Det er tydelig at som lærere og foreldre er det i hovedsak et grep vi kan gjøre for å sikre barna/elevene våre på internett og det er å lære dem om hva som faktisk foregår, gjøre dem kritisk (ikke negativ) til handlinger og folk på nettet. Vi må snakke med dem om hva som kan skje. Trine Fagervik(3) har selv erfart hva det vil si å bli missbrukt (ikke i forhold til internett) men også hun fokuserer på åpenhet og informasjon til de unge helt fra de er små. Snakk med barna, hva er greit at noen gjør med deg, hva er ikke greit! Hva er naturlig og hva er unaturlig og skummelt. Dette gjelder både på nettet og i samfunnet generelt. Det som er utfordringen her er at vi som foreldre og lærere må ha kunnskaper om internett kulturen og om hva slags feller som lurer på nettet for barna.

Jeg har selv to små barn og tenker på hvordan ting helt sikker har endret seg masse i forhold til internett bare når de vokser opp. Det er utfordrende og klare å henge med i utviklingen, men jeg tror at hvis man har med barn og unge å gjøre på noen som helst måte kan det være verdt å prøve å henge med i hva som skjer i denne relativt skjulte internett verdene.

Som en avsluttning får dere her er en artikkel som tar opp ulike nettsteder som anses som trygge.

http://www.klikk.no/foreldre/foreldrerollen/article422942.ece

Kilder:

1: Video overført konferanse. "Overgrepsmateriale på internett"
Presenter: Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen, Kripos 15.04.08

2: http://www.dagsavisen.no/innenriks/article374441.ece

3: Video overført konferanse. "En sannhet å leve med" Presenter: Trine Fagervik 15.04.08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar