onsdag 11. februar 2009

Video og bilder i skole og barnehage.


Dette er et blogg innlegg som skal belyse ulike regler og diskusjoner om bruk av video og bilder i skolen og barnehagen. Innlegget er ment som informasjon og tankevekker til foreldre og ansatte i skolen og barnehagen. I teksten finner dere også ulike linker til sider som etter min mening er relevant i forhold til temaet.

Dersom du jobber i skole eller barnehage finner du noen gode retningslinjer i forhold til personvern i barnehage og skole fra Datatilsynet her:

http://www.datatilsynet.no/templates/article____897.aspx


Hva er privat og hva er ikke?

I følge tall fra Redd Barna(1) har 23% av barn i skolen i dag lagt ut bilder eller video av andre personer uten tillatelse til det. Det er et relativt stort tall etter min mening og de ferreste av dem tenker nok på at dette faktisk kan bli straffbart.
VG nett 2.3-09; Mann mistet jobben fordi han blogget negativt om sjefen sin. Han nevnte ikke navn, men bloggeren selv var ikke anonym så dette ledet til at mange viste hvem den fornærmede var.
Datatilsynet nevner også under sin informasjon om "bilder på internett"(2) at argumentet om at blogger er private områder ikke er juridisk nok ved publisering av bilder. Dette ble avklart i EF domstolen etter en avsagt dom.

Vurderingen til datatilsynet i forhold til offentliggjøring av bilder er slik(2);
Situasjonsbilder- altså bilder som illustrerer en begivenhet ol. for eksempel 17. mai, en konsert, en aktivitetsdag ol. kan i utgangspunktet offentliggjøres uten samtykke fra de innvolverte.

Portrett bilder- altså bilder der poenget er å avbilde en eller flere personer, skal ha samtykke før før det offentliggjøres.

Det må gis konkrete tillatelse i hvert enkelt tilfelle når det gjelder bruk av video eller bilder til offentliggjøring.

Det må også sies at per 4.3-08 var det ingen lover angående publisering av bilder på Internett. Åndsverk loven §45c er den loven man må forholde seg til i forhold til dette.


Personværn i skole og barnehage(3):

  • Om elever i skole eller barnehage filmes eller fotograferes i daglige gjøremål og dette ikke skal publiseres er dette i orden.

  • Om man fotograferer eller filmer enkeltelever på grunn av adferdsvansker, skal dette klareres med foresatte.

  • Regelmessig og vedvarende filming eller kamaraovervåkning i barnehage eller skole er ikke lov.

  • Hvis elever intervjues er det eleven selv som står ansvarlig for det og ikke skolen.

Kilder:

1: Video overført foredrag av Bjørn-Richard Monsen i Redd Barna 16.04.08

2: http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx
3:
http://www.datatilsynet.no/templates/article____897.aspx













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar